2023. június 1-től 2023. augusztus 31-ig reggel 5:00 és 9:00 óra között, valamint este 18:00 és 23:00 óra között a közüzemi ivóvíz hálózatról TILOS a locsolási és medencefeltöltési célú vízhasználat!

Tisztelt Lakosság és Vállalkozások!

Az Érd, Diósd, Tárnok, Törökbálint, Sóskút és Pusztazámor településeket ellátó ivóvízrendszer a nyári időszak reggeli és esti napszakaiban elérte kapacitásai felső határát.

A vízfelhasználási csúcsidő az a napi időszak, amikor a felhasználók vízfogyasztása a legnagyobb napi egyidejűséget mutatja, vagyis amikor nagyon sokan használnak egyszerre sok vizet. Tapasztalataink szerint a nyári időszakban, májustól augusztusig reggelente 5:00 és 9:00 óra között, esténként pedig 18:00 és 23:00 óra között a legintenzívebb a fogyasztói vízfelhasználás, részben a kerti locsolásoknak, medencefeltöltéseknek köszönhetően.

 A nyári, időszakos vízhiány megelőzésének eszköze, ha a locsolás, a medencefeltöltés nem az egyébként is intenzív vízfelhasználási időszakban történik.

Támogatva azt a törekvést, hogy az ivóvíz felhasználóknak ne kelljen vízhiányos állapotokkal szembesülniük ezen a nyáron sem, a térségi ivóvízrendszerről ellátott települések polgármesterei az 58/2013. (II.27.) Kormányrendelet 83. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően elrendelik az alábbi részleges locsolási tilalmat a saját településeikre nézve:

2023. június 1-től 2023. augusztus 31-ig reggel 5:00 és 9:00 óra között, valamint este 18:00 és 23:00 óra között a közüzemi ivóvíz hálózatról TILOS a locsolási és medencefeltöltési célú vízhasználat!

Annak érdekében, hogy az alapvető célú vízfelhasználást a térségi vízellátó rendszer ki tudja szolgálni, és közösen megelőzhessük a nyári, időszakos vízhiányt, kérjük, hogy forduljanak alternatív megoldások felé a tilalmi időszakban! Ilyen megoldások például:

  • Tárolók, hordók feltöltése a vízhálózatról a nappali, nem tilalmi órákban. Az így feltöltött készletekből a víz bármikor felhasználható.
  • Saját kút vagy csapadék-összegyűjtő, csapadéktároló rendszer használata fenti célokra.
  • Automata locsoló berendezések használata este 23:00 óra és reggel 5:00 óra között.

Kérem, támogassák törekvésünket a nyári vízhiány elkerülése érdekében, a jelen rendelkezés betartásával!

Dr. Lukács László, polgármester

Közzétett határozat a részleges locsolási tilalomról