Tárnok Budapesttől 20 km-re, a Dunába torkolló Benta-patak két oldalán Érd és Martonvásár között található. A 7. számú főközlekedési út és az M7-es autópálya határolja.

A 2013. január 1-jén közzétett KSH-adatok szerint Tárnok Nagyközség területe 2 360 hektár, lakónépességének száma 8 888 fő és a tárnoki lakások száma 3 378, nemzetiségei a cigány és a szlovák.

A település belterülete a Benta-patak két oldalán, nagy kiterjedésű külterülete a Szőlőhegy lejtőin és platóján található Tárnok területének legnagyobb része a Mezőföld Érd-Battai és Ercsi táblarögéhez tartozik. Tengerszint feletti magassága – méter, felszínét lösztakaró borítja. Eredeti növénytakarója a pusztafüves gyeprét, melyet szigetszerűen cserjés-tölgyesek tarkítottak. A jó termőképességű pusztákon évezredek óta földművelés folyik. A pusztai növényzet maradványai a Benta, és a Zámori-patak völgyében találhatók még meg.

Tárnok műholdképenTárnok térképen Tárnok térképenTárnok műholdképen

Tárnok északnyugaton a Pusztazámor-Sóskúti pannon rögvidék 150 méter magasságot is elérő dombnyúlványaihoz simul. Északkeleti sarka a Budai-hegységhez tartozó Érd-Tétényi-fennsík legdélibb, 120-180 méter magas részén található. Itt csekély termőképesség talaj alakult ki. A Szőlőhegy délnyugati lejtőjét az Ötház környékén homok takarja. A patakok partján öntéstalaj található.

A napsütéses órák száma a vegetációs időszakban 1450-1500 óra, az éves pedig 2000-2100 óra. A sok napsütés kedvez a szőlő- és gyümölcstermesztésnek.

Az évi középhőmérséklet 10-10,5 Celsius-fok, a nyári félévé 16,5-17 Celsius-fok, tehát mérsékelten meleg.

A csapadék évi mennyisége 550-600 mm, gyakoriak a száraz időszakok.

Az uralkodó szélirány északi és északnyugati, mely a Benta-völgyében söpör végig.

Vonzáskörzet

Tárnok az Érdi Járás települése. Szomszédai: Érd Megyei Jogú Város, Sóskút és Pusztazámor. Autóval vagy vonattal pár perc alatt elérhető Százhalombatta és Martonvásár is.

(forrás: Igazgyöngy)